luni, 29 decembrie 2008

Salată de boeuf

Ingrediente:
- 400g carne de vită (dacă nu vă place carnea de vită o puteţi înlocui cu porc sau pui);
- 8-10 cartofi roşii;
- 3-4 morcovi;
- 1 păstârnac mai mare;
- 1 conservă mică de mazăre;
- castraveciori muraţi (după preferinţă);
- piper;
- sare;
- maioneză.

Se curăţă cartofii, morcovii, păstârnacul şi se pun la fiert în puţină apă cu sare. Cartofii se fierb ceva mai repede aşa că puteţi sa-i scoateţi mai devreme. Separat se pune şi carnea la fiert în apă cu puţină sare. Aveţi grijă să luaţi din când în când spuma de la carne.

Când legumele s-au fiert se scot, se lasă să se scurgă şi să se racească, apoi se toacă marunt pentru salată. Atenţie la păstârnac: nu tocaţi decât partea moale, partea lemnoasă aruncaţi-o. Apa în care au fiert legumele puteţi să o folosiţi foarte bine ca bază pentru ciorbe sau supe. Eu am folosit-o pentru un borş de perişoare. La fel şi carnea, când s-a fiert o scoateţi şi o lăsaţi să se răcească, apoi o tăiaţi. Tăiaţi şi castraveciorii, iar mazărea o scurgeţi bine. Puneţi toate ingredientele într-un vas, adăugaţi piper şi maioneză după gust, apoi amestecaţi.

Maioneză puteţi folosi şi cumpărată, dar vă asigur ca iese mult mai gustoasă salata dacă puneţi maioneză facută în casă. Pentru maioneză am folosit 5 gălbenusuri crude peste care am pus un praf de sare şi puţină zeamă de lămâie, apoi am inceput să amestec adăugând treptat ulei. Ca să nu se taie maioneza aveţi grijă să amestecaţi în acelaşi sens, iar atunci când adăugaţi ulei să puneţi câte puţin. La sfârşit, ca să o mai albesc puţin şi să o subţiez am adăugat treptat 2-3 linguri apă minerală.

Când toate ingredientele sunt amestecate bine puneţi salata pe un platou sau într-un castron şi o ornaţi cum doriţi. POFTĂ BUNĂ!


2 comentarii:

Ruxi spunea...

Imi place aranjamentul Lavinia.Cred ca ai talent si la desen;) Am ajuns la reteta ta cautand pe bloguri cum au gatit alte fete salata boeuf pt ca eu m-am cam plictisit de vechile mele modele. Floricica asta e chiar de bun gust.Bravo!

Lavinia spunea...

Multumesc, Ruxi!