marți, 10 februarie 2009

Musaca

Ingrediente:
- 6 cartofi mari;
- 4 vinete mari;
- 100g parmezan;
- pesmet;
- sare;
- piper.
Pentru amestecul de carne
- 750g carne tocată de vită;
- 1 ceapă mare;
- 4 căţei de usturoi;
- 2 foi dafin;
- 400g roşii tăiate cubuleţe (o conservă)
- 1 ou;
- oregano;
- sare;
- piper;
- ulei de măsline.
Pentru sosul Bechamel:
- 3 pahare de lapte (700-750ml);
- 100g făină;
- 3 gălbenuşuri;
- un cubuleţ de unt (aprox. 50g);
- sare;
- piper.

Cantităţile acestea sunt pentru o tavă mare, de aproximativ 8 porţii. Dacă doriţi să faceţi mai puţină musaca reduceţi cantităţile.

În 2-3 linguri ulei de măsline încins călim carnea până capătă o culoare maronie. Adăugăm apoi ceapa şi usturoiul tocate mărunt, sarea, piperul şi mai lăsăm 10 minute, după care adăugăm roşiile tăiate cubuleţe, oregano, dafin şi mai lăsăm pe foc aproximativ 20 minute. Lăsăm compoziţia să se răcească, după care adăugăm un ou şi amestecăm bine.

Cât timp se răceşte carnea, tăiem cartofii şi vinetele felii, le prăjim, apoi le scoatem pe un prosop de hârtie.

Pentru sosul Bechamel încălzim laptele. Într-o cratiţă topim untul bine, apoi adăugăm făina şi amestecăm bine, după care turnăm treptat laptele, amestecând bine ca să nu se facă cocoloaşe. Când amestecul s-a îngroşat dăm cratiţa jos de pe foc şi adăugăm sarea, piperul şi gălbenuşurile, apoi o mai punem foarte puţin la foc mic.

Într-o tavă tapetată cu unt turnăm pesmet din belşug, apoi punem un strat de cartofi, unul de vinete, apoi carnea (Atenţie! Scoateţi foile de dafin înainte de a pune carnea). Peste carne mai punem un strat de vinete, apoi unul de cartofi, după care turnăm sosul Bechamel. Deasupra punem parmezanul şi apoi puţin pesmet. Băgam tava la cuptor şi coacem la foc mare (250 grade).
Această reţetă pe care am ales eu sa o fac este varianta greceasca de musaca.

POFTĂ BUNĂ!

3 comentarii:

Anonim spunea...

mmmm..yami yami cat de bine mai arata!

Anonim spunea...

Ce bine mai arata...offf...
de cand tot zic si eu sa fac o musaca dar ma iau mereu cu alte mancaruri :)
A ta arata super!

Anonim spunea...

Multumesc fetelor! Nouă ne place foarte mult musacaua, dar nu o fac intotdeauna dupa reteta aceasta pentru ca necesita prea mult timp.