joi, 18 decembrie 2008

Orez cu lapte, fructe şi nuci


Ingrediente:
- 300g orez;
- 750ml lapte;
- 6 linguri de zahăr;
- 150g unt;
- 2 plicuri zahăr vanilat;
- un borcan compot de fructe (piersici, caise, ananas etc.)
- stafide;
- nuci;
- un baton scorţişoară;
- 1-2 linguri coniac sau whisky.

Se spală orezul bine şi se pune la fiert cu 3 căni de apă. Între timp punem nucile într-o tavă şi le dăm la cuptor cam 10-15 minute să se prăjească, apoi le lăsăm să se răcească şi le măcinăm.

Fuctele se taie mărunt şi se lasă să se scurgă bine.

Când apa începe să scadă se adaugă laptele treptat. Nu este obligatoriu să puneţi tot laptele, ci numai atât cât cere orezul. El trebuie să fie mai tare decât orezul obişnuit cu lapte. Spre final se adaugă zahărul şi se mai lasă să fiarbă puţin. După ce s-a oprit focul se lasă să se racească puţin, dar nu de tot (trebuie să se topească untul) şi se adaugă untul tăiat cubuleţe şi zahărul vanilat şi se amestecă bine.

Într-un castron tapetat cu unt şi nuci măcinate turnăm jumătate din cantitatea de orez, apoi stafidele şi fructele din compot. Deasupra punem restul de orez şi nuci măcinate.

Se dă la rece pentru 1-2 ore.

Înainte de servire preparăm un sos din zeama de la compot pe care o punem la fiert cu un baton de scorţişoară. Lăsăm să fiarbă până începe să se îngroaşe puţin (să semene cu o miere mai moale). Imediat după ce am oprit focul adăugam coniac sau whisky. Sosul obţinut se toarnă peste orez înainte de servire.

Niciun comentariu: